La Conselleria d’Educació no respecta els resultats de la consulta a les zones castellanoparlants

  • Famílies pel Valencià denuncia irregularitats en els grups ofertats per la Conselleria per al pròxim curs 25-26.
  • Denuncia que no s’han seguit els criteris establerts per la Conselleria per oferir els grups segons la llengua base votada per les famílies en la consulta. 
  • Critiquen que s’han obert grups en castellà tot i no complir amb les exigències marcades en la Llei de Llibertat Educativa mentre que no han fet el mateix en les zones valencianoparlants.  

La Conselleria d’Educació ha fet públics els grups oferits per al pròxim curs 25-26 i en quina llengua estaran estos establerts segons les votacions realitzades per les famílies en la consulta de la llengua base celebrada ara fa uns mesos. Des de Famílies pel Valencià denuncien que a les comarques castellanoparlants, tal i com ja s’havia advertit, la Conselleria no ha respectat els resultats de la consulta i, en alguns casos, ha obviat el sentir majoritari de les votacions. A més, recorden que en les zones castellanoparlants la normativa no contemplava que es poguera donar una victòria del valencià i quan esta s’ha produït han reinterpretat la norma per acabar amb la llengua a l’escola en eixes comarques. 

L’associació denuncia que en alguns centres educatius com a Bunyol, Pedralba o Villar del Arzobispo els grups oferits no es corresponen amb els resultats. És el cas dels dos centres públics de Bunyol: en el cas del CEIP San Luís denuncien, per exemple, que a 3r de primària el resultat de la votació va ser 83’33% de vots al valencià i 16’67% per al castellà i ara la Conselleria ha oferit en 4t de primària un grup en valencià i un grup en castellà; o en el cas del CEIP Cervantes també en 3r de Primària on el resultat de la consulta va ser 89’47% per al valencià i 10’53% per al castellà i ara la Conselleria ofereix un grup en cadascuna de les llengües. En estos dos casos, Famílies pel Valencià recorda que la llei marcava que en centres amb dos línies si una de les dues llengües aconseguia el 75% o més dels vots, les dues línies s’havien d’oferir en la mateixa llengua. Per això, es pregunten quins han sigut els criteris establerts per la Conselleria d’Educació per botar-se la llei i oferir ara un grup en castellà. 

Més sagnants consideren des de l’associació els casos del CEIP Maestro Juan Bernia de Pedralba on, tot i que el valencià va guanyar a 4t de Primària amb un 57’14% dels vots, sols s’ha oferit un grup en castellà a 5é de Primària per al curs 25-26; i del CEIP Fabián y Fuero de Villar del Arzobispo on s’ha produït un cas semblant: a Infantil 4 anys va guanyar el valencià amb un 54’55% dels vots i l’únic grup oferit és en castellà. 

Des de Famílies pel Valencià qualifiquen d’anomalia democràtica que en la comarca dels Serrans-La Serranía on el valencià va ser la llengua més votada per les famílies en la consulta amb un 51% dels vots la Conselleria sols oferirà 6 grups en valencià pels 68 que ofereix en castellà. En localitats com Alcublas, Aras de los Olmos o Bugarra on el valencià fou clarament la llengua més votada (74’07%,69’23% i 84%, respectivament) no s’ha oferit cap grup en esta llengua. 

Des de l’associació, a més, critiquen que mentre la Conselleria ha obert grups en castellà en estes zones per tal de garantir l’ensenyament en castellà no ha fet el mateix en les zones valencianoparlants. Així en diferents centres educatius en localitats com Sant Vicent del Raspeig, Ibi, Alacant, Elx o València la Conselleria no ha atès la demanda de les famílies que no podran estudiar en valencià tot i que els resultats de la consulta van ser molt ajustats. Famílies pel Valencià assegura que hi ha 30 centres on en algun curs el resultat ha sigut de 75% per al castellà i 25% per al valencià i en cap cas la Conselleria ha obert una línia en valencià per satisfer la demanda de les famílies que havien apostat per esta llengua. 

Des de l’associació critiquen la doble vara de mesurar de la Conselleria d’Educació i tornen a afirmar que “es demostra que el vertader objectiu que tenien en la consulta era acabar amb el valencià”. Famílies pel Valencià exigeix una rectificació immediata per part de la Conselleria ja que considera que estos exemples demostren que, com els resultats no van ser els que esperaven, han canviat les regles del joc per a satisfer els seus interessos. 

Finalment, l’associació fa una crida a les famílies que matriculen durant estos pròximes setmanes a les seues criatures en el 2n cicle d’Infantil o en Batxillerat a marcar la casella del valencià ja que consideren que només marcant el valencià “assegurem que els nostres fills i filles puguen ser competents lingüísticament en la llengua pròpia del territori valencià”. 

Desplaça cap amunt